Süt dişlerinin erken kayıpları durumunda ne yapılmalı?

 

Erken kayıpları durumunda biz bu bölgeye genellikle yer tutucu apareler uyguluyoruz. Çünkü alttan gelen dişler için yer tutucular önemli. Yandaki dişlerin oraya kaymasına sebep olacaktır ve alttaki dişler gömük kalacaktır ve ilerde ortodontik tedavi görmesi gerekecektir. Buna gerek kalmaması için yer tutucu tedavisi uygulayarak o dişlere aynı alanı tekrar sağlayıp o dişlerin ordan gelebilmesini sağlıyoruz ve bu sayede de çocukların yüz profillerin de bir değişiklik olmuyor.  Yüz profilleri estetik açısından aynı gelişmiş oluyor. Eğer bu yapılmazsa ve dişler erkenden çekilirse, dişin çekildiği bölgede ki gelişim de etkilendiği için ilerde estetik kaygılar çok fazla ortaya çıkabiliyor.

Süt dişleri ne zaman düşer?

Süt dişleri ağız sağlığı açısından son derece önemlidir. Süt dişleri genellikle 5 yaşından sonra dökülmeye başlarlar. İlk çıkan süt dişleri ile son çıkan süt dişlerinin ortalama tamamlanma süresi 3 yılı kapsamaktadır. Süt dişleri alttan diğer dişlere baskı yapmaya başlayarak dökülmeye başlarlar. Baskının etkisi ile gevşeyen diş dökülür ve yerine yeni süt dişi çıkar. Genelikle süt dişleri dökülen çocukların damaklarında boşluklar oluşmaya başlar ve bu boşluklar sırasıyla dolar. Süt dişleri bazen sallanır ve artık düşmeye yakın inatçı bir düşmeme başlar bu dönemde diş yutma riskine karşı çekilerek alınır. Oluşan yeni dişlerin yerine herhangi bir diş çıkmayacağı için diş sağlığını düzenli olarak yapmamızda fayda vardır. Çocuğa bu dönem döküleceği dişi açıklayıcı bir şekilde anlatmak çocuğun yaşadığı sıkıntıları minimuma indirerek daha kolay atlatması sağlanmalıdır.

HANGİ SÜT DİŞLERİ DÖKÜLÜR?

Çocuğun 5 yaşına geldikten sonra dişlerinde sallanma ve damakta yaşanan bir takım hisleri hissedebilirler. Bu durum artık dişlerin dökülme ve yenilenme aşamasıdır. Yapılan tahminlere göre hangi süt dişlerinin sırayla düşeceğine dair bir bilgi gözlenmemektedir. Yalnızca bu süreyi tetikleyen bir takım etmenler vardır.

ALT DİŞLER

ÖN KESİCİ DİŞLER: Genellikle ilk ön kısımlarda boşluklar oluşur ve ilk düşen dişlerdir. Ortalama 5-6 yaşlarında düşmeye başlayabilirler.

KESİCİ YAN DİŞLER: Bu dişler 6-6.5 yaş aralığında düşmeye başlarlar.

KÖPEK DİŞLERİ: Bu dişler 9, yaşından itibaren dökülmeye ve yenilemeye başlar.

ARKA DİŞLER:10 yaşından itibaren dökülmeye başlar ve zamanla yerine yenileri büyüyüp gelişir.

ÜST DİŞLER

KESİCİ ÖN VE YAN DİŞLER: Bu dişlerde ortalama 6,5 yaşından itibaren dökülme ye başlar.

İLK AZI VE KÖPEK DİŞLERİ: İlk azı dişleri genellikle 9,5 yaşından itibaren, köpek dişleri ise 10,5 yaşından itibaren dökülmeye başlar.

ARKA AZI DİŞLER: En son çıkan bu dişler genelde 10,5 yaşından sonra dökülmeye ve yenilenmeye başlayacaktır.