20 yaş dişi gömük kaldığında ne yapılır?

 

20’lik dişler ağız ve diş sağlığı konusunda en önemli konulardan biri. Genelde 18 – 20 yaş arasında sürdüğü için halk arasında 20 yaş dişi denilen dişler aslında 3. büyük azı dişidir. Diğer tüm dişler gibi insan ağzında doğru pozisyon aldığında ana dişlerle aynı görevi görebilen ve çiğneme fonksiyonuna ciddi katkıda bulunabilen dişlerdir.

20’LİK DİŞİNİZİN ÇIKTIĞINI NASIL ANLARSINIZ?

İnsan ağzında, çenenin her iki tarafında yer alan sıralı 3 büyük azı dişi olur. 3’lü büyük azı dişlerinin en sonundaki 20 yaş dişidir. Her ağızda 4 tane 20 yaş dişi bulunur. En doğru yöntem bir diş hekimine muayene olmaktır. Eğer çenenizin arka tarafında bir basınç, çeneyi açma ve kapama sırasında bir ağrı ve zorlanma hissiyatı oluşuyorsa bir diş hekimine görünmenizde fayda vardır. Diş hekimi yapılacak görüntüleme ile dişin doğru pozisyonda sürüp sürmediğini, 20 yaş dişinin çeneye göre büyüklüğünü ve çene darlığı gibi durumları değerlendirerek uygulanması gereken tedavi yöntemi belirlenir.

20’LİK DİŞLERİN YARARI VAR MI?

Çürük olmayıp, pozisyon bozukluğu bulunmuyorsa ve ağızda tüm 20 yaş dişleri mevcut ise, kısaca çiğneme fonksiyonunu karşısındaki diş ile gerçekleştirecek bir durumda ise kesinlikle çiğneme fonksiyonu açısından 20’lik dişler faydalıdır.

20 yaş dişi gömük kaldığında ne yapılır?

20 yaş dişleri genelde ağız içine açılmadığı zaman enfekte olmaz. Tamamen gömük kaldığı zaman genelde ağrıya sebep olmaz ama öndeki diş çekildiği zaman ortaya çıkmaya başlar. Ama biz yine de en azından senede bir kere çene kemiğimizi çektirip orada 20 yaş dişimizin etrafında herhangi bir oluşum var mı kontrol ettirmeliyiz. Çünkü gömük 20 yaş dişinin çevresinde kist ve tümörel bir oluşum olma ihtimali var. Bu takip altında olmazsa ilerleyen zamanlarda çene kırığına ya da çevredeki dokuların harabiyetine kadar bir çok şeye sebep olabilir.