Diş eti çekilmesi ve kemik erimesi

 

Diş Eti Çekilmesi

Çene kemiğine yapışık durumda olan diş etleri, her dişi boyun kısmının etrafında ve dişin görünen kısmının altında bir yaka gibi saran pembe renkli bir dokudur. Diş eti problemi ise dişleri saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilmesidir.  Diş eti çekilmesi günümüzde birçok insanda görülmektedir. Tedavi edilmediği takdirde, dişleri destekleyen doku ve kemik yapıları zarara uğrayabilirler ve bu durumda hastada diş kaybı gerçekleşebilir.

Kemik Erimesi

Dişlerin çene kemiğini besleyen organlar olması sebebiyle, diş kaybı halinde çene kemiği desteğini yitirir ve çiğneme esnasında dişlerin çene kemiğine yaptığı basınç artar. Bu da eksik dişin olduğu bölgede kemik erimesine sebep olur. Kemik erimesi ile birlikte yüz profili de çökmeye başlamaktadır. Çökmeye başlayan yüz profilinde alt çene içten dış kısma doğru, üst çene ise tam tersi olarak dıştan içe doğru erimektedir. Bu olayın etkileri net bir şekilde yaşı ileri kişilerde gözlemlenmektedir. Yaşı ileri kişilerde bu sebeple alt çene öne doğru çıkmaktadır.

Kemik Erimesi Tedavi Yöntemleri

Bu duruma engel olmanın yollarından birisi implant tedavisidir. Çene kemiği içerisine yerleştirilen dokularla uyumlu titanyum vidalar yani implantlar, diş kökünü taklit eden yapılar olduğundan zamanla çene kemiğiyle kaynaşmakta ve sağlamlaşmaktadır. İmplant uygulaması sayesinde kemik erimesi engellenebilmektedir.

İmplant tedavisi yapıldıktan sonra kemikte herhangi bir erime oluşmamaktadır. İmplant tedavisi yapılmadığı takdirde hastanın çiğneme fonksiyonlarını yapamaması sebebiyle atıl duruma geçen kemik kendini erime ile yavaş yavaş ortadan kaldırmaktadır.  Hastaya diş çekiminden sonra her ne kadar kemik tozu eklemesi yapılsa da kemik erimesi devam etmektedir. Bu durumun önüne geçmek için yapılan implant tedavisiyle beraber kemik erimesinin önüne geçmek mümkündür.