Çocuklarda büyük azı dişinin önemi

 

Yemek yeme söz konusu olduğunda bu düz ve geniş çaplı dişlerin çok özel bir yeri vardır. Kanin (köpek dişi) ve ön dişleriniz eti parçalamak ve elmayı ısırmak için kullanılırken, arka dişler öğütmek için kullanılır. Bu dişler, ister sert bir biftek parçası olsun isterse yeşil yapraklı bir yiyecek olsun, yutmadan önce bunları parçalamaktan sorumludurlar. Aslında, bu dişler ilk ısırıktan sonra yiyeceklere en sık temas eden dişlerdir. Çentikli yüzeyleri ile iki parçadan oluşan geniş boyutları, dişlerinizin esas iş yükünü çekmelerini sağlar.

Azı Dişi Bakımı Nasıl Olmalı?

Azı dişleri yiyeceklere en fazla temas eden dişler olduğundan, yiyecek parçacıklarının birikmesine ve çürük oluşumuna karşı da en hassas dişlerdir. Ayrıca, eğer yiyecek parçacıkları ve bakteriler dişlerin arasına sıkışırsa bunlar diş çürüğü üreme alanı oluşturarak birbirlerine yakın pozisyonlanabilir. Bu nedenle ağız hijyeni çok önemlidir.

Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayarak arka dişlerinize gereken özeni göstermeniz gerekir. Her gün diş ipi kullanmak, diş aralarındaki boşlukların temiz kalmasına yardımcı olurken, ağız bakım suyu bakterilerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Azı dişiniz ağrıyorsa, derhal diş hekiminize başvurun. Bu bir diş çürüğü belirtisi olabilir. Çürüğe erkenden dolgu yaptırmak, iş işten geçmeden çürüğü durdurmaya yardımcı olur ve azı dişinin kökünü korur.

Kameraya gülümserken onları görmeseniz de, azı dişlerinin Geniş, sert yüzeyleri yiyecekleri parçalamaya yarar, böylece her ısırıktan zevk alırsınız. Dolayısıyla, uygun ağız bakım alışkanlığı edinerek her azı dişinize hak ettiği önemi gösterdiğinizden emin olun.

Çocuklarda büyük azı dişinin önemi

Çocuklarda birinci azı dişleri 6 yaşında ortaya çıkar. O yüzden bu dişlere 6 yaş dişleri denmektedir. Maalesef o yaştaki çocuklar fırçalama konusunda bilinçli olmuyor. Yetişkinlere baktığımız zaman 25-30 yaşlarına geldiği zaman ilk kaybedilen dişler birinci azı dişleri oluyor. Aile genelde o bilinci veremiyor ve fırçalanma alışkanlığı kazanılmadığı için 6 yaş dişleri (birinci azı dişler) ilk kaybedilen dişler oluyor. Bu dişlerin en önemli faktörü ağzımızda ki oklizyonun yani kapanışın kilit taşıdır. Kapanışımızın önde mi, arkada mı, çapraşık mı olacağına karar veren kilit taşlarından biri azı dişleridir.