20 yaş dişi ameliyatı nasıl yapılır, zorlukları nelerdir?

 

Yirmi yaş dişleri genellikle çene kemiği içerişindeki konumu , üzerinin dişeti veya kemikle kaplı olmasından dolayı gömük durumundadırlar. Dişin bir bölümü dişeti ile kaplı olduğu durumlarda sıklıkla enfeksiyon ve buna bağlı olarak yüzde şişme ve çene açmada azalma meydana gelir.
Tekrarlanan enfeksiyonlar sonucu 20 yaş dişlerin etrafındakı kemik erimeye başlar ve yerine iltihabı doku oluşur. Ayrıca çene kemiğindeki konumundan dolayı bazen önünde bulunana azı dişlerine baskı uygulayabilir bu durumda ağrı ve ön dişlerde çapraşıklık oluşur.

20 yaş dişlerin çekimi genellikle cerrahi olarak yapılır ve çekiminden sonra bu bölgede şişlik ve ağrı görülebilir.Bu durum 20 yaş dişinin etrafında kemik dokusu varlığında oluşur. Diş etrafındakı kemiği uzaklaştırmak için geleneksel yöntemler yerine sert doku lazeri (ER-YAG) kullanıldığında şişklik ve ağrı yüzde 80 oranında azalmakta ve doku iyileşmesi hızlanmaktadır. Ayrıca çekimden sonra düşük seviyeli lazer uygulaması ( LLLT) ile 20 yaş çekiminden sonra iyileşme dönemi ve çekimden sonra oluşan Kas spazmına bağlı çene kilitlenmesi daha kısa olur.

20 yaş diş çekimi işlemi herhangi bir çekimden farklı değil. Ameliyatla çekilmesi gereken, dişlere zarar veren 20 yaş dişlerimiz olabilir. Ağız yapısına göre diş tamamen dikey ya da yana doğru yatmış olabilir. Böyle durumlarda endikasyon çok önemlidir. Dişi bir bütün halinde mi yoksa bölerek mi çıkartmamız gerektiğine karar vermeliyiz. Bunların da normal diş çekimlerinden hiçbir farkı yok. Hastamıza lokal anestezi uyguluyoruz. Hastamız hiçbir şey hisstetmiyor. Diş çekimine gelmeden önce hastalarımız TV'de, sosyal medyada araştırma yaptığı için bir kaç kötü yorum görüp tedirgin olabiliyor. 20 yaş diş çekimi hakkında videolar izlediği zaman bunu nasıl yapabiliyorlar diye düşünebiliyor. Yaptığımız 20 yaş diş çekiminde lokal anestezi uyguladığımız için hastalarımız hiçbir şey hissetmiyor. Korkuyla gelen hastalarımız diş çekimi bittikten sonra bizlere hak veriyor.