Lamina Diş Kaplama

Lamina Diş Kaplama

Lamina diş kaplama, dişin çok az bir oranda aşındırılıp şekillendirilmesi sonucunda, diş yüzeyinin porselene bir tabakayla kaplanarak daha dayanıklı, sağlıklı ve estetik açıdan da doğal bir görünüm kazandırılması işlemine denir.

Lamina diş kaplama işlemi öncesi kişinin diş analizi yapılırak sorunlu olan dişler tespit edilir. Bu dişlere gerekli müdahaleler uygulanarak porselen tabakanın yerleşebileceği duruma getirilir. Daha sonra ise uygulama için porselen tabaka hazırlanır. Porselen tabaka, olabildiğince ince bir tabaka olarak yapılmalıdır. Porselene tabaka ne kadar incelirse, ışık geçirgenliği de aynı oranda yükselir. Lamina diş kaplama tedavisi ile dişte estetik açıdan hoş görünüm aynı zamanda da doğallık ön plana çıkarılır. Ardından kaplama için dişlerin aşındırılması işlemi gerçekleştirilir. Dişlerin aşındırılması esnasında dişlerin boyut olarak küçülmesi, estetik olarak bozulması veya benzeri durumlar görülmez. Dişe en uygun şekil verilerek, porselen kaplamanın iyice dişe oturması için bu inceltme işlemi yapılır.

Dişler üzerinde yapılan aşındırma, dişlerinde kalıcı bir sararma olan hastalar için büyük önem arz etmektedir. Bu hastalar sigara, kahve ve çayı bol bol tükettikleri için artık dişlerinde farklı renkte tabaka ortaya çıkmıştır. Bu sarı tabakanın ortadan kaldırılması ve porselen kaplamanın daha estetik bir hal alması için aşındırma işlemi gereklidir. Hastanın kaplama sonrasında beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak diş renginde sorun yaşaması durumu büyük oranda engellenir.

Lamina Diş Kaplamanın Avantajları

Dişlerin belirli bir oranda aşındırılıp, çeşitli kaplamalar veya dolgu yapıldığı, dişin direkt olarak çekilip, muadil bir yapının yerine konulduğu pek çok yöntem bulunur. Bu yöntemler doğallıktan uzak olduğu gibi belirli bir süre sonra tekrar sorun yaşatabilir. Lamina ise dişin doğal yapısını bozmayarak direkt olarak kişinin kendi dişi üzerine yapılan kaplama tekniğidir.

Dişlerin doğal yapısının bozulmamasının yanı sıra kaplama ve tedavi uygulamaları, çok daha uzun ömürlü olur. Bununla birlikte dişin porselenle kaplanıyor olması, her açıdan dayanıklılığını arttırır.

Diğer tedavi ve estetik uygulamaları, bir süre sonra beslenme alışkanlıkları nedeniyle bozulmaya başlayabilir. Lamina kaplamada ise minimum bozulmayla kullanılabilirliğini sürdürdüğü görülür.

Lamina Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

Lamina kaplama işleminin ömrü uzundur. Ancak diş bakımı lamina kaplamanın ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Lamina kaplama yaptırdıktan sonra dişin aşırı derecede bakımsız kalması durumunda bile 5 yıl dayanması için ağız gargarası ve diş ipi kullanması gerekir. Bu tür diş temizleyiciler, hastanın lamina kaplama işleminin daha uzun yıllar kullanmasını mümkün kılar. Bakımlı kullanılan bir lamina kaplama ise 15 yıla rahatlıkla dayanabilir.